Kemikaalid koduaias:

Väetised, taimekaitsevahendid jm.

Üldiselt väetised eluohtlikud pole, põhjustades seedehäireid ja mööduvaid allergilisi reaktsioone. Üha enam on turul looduslikke vahendeid, mis lemmikutele mürgised pole, seega pigem eelista neid, et vältida võimalikke probleeme.

Taimed

Lemmikloomadele mürgised lilled ja taimed koduaias on näiteks nelgid, nartsissid, tulbid, draakonipuu. Taimed kaitsevad end ärasöömise eest mürgiste ainete tootmisega, mis võivad tekitada ainult kerget ärritust, näiteks oksendamist või kõhulahtisust, aga on ka juhtumeid, kus mürgised taimed tekitavad allergilist reaktsiooni (naha või silmade ärritus, aevastamine) või muid tõsisemaid tervisemuresid - neuroloogilised probleemid, neerupuudulikkus, maksapuudulikkus jm.

Putukatõrjevahendid ja rotimürk

Enamik loomaomanikke taipab rotimürkide kasutamist vältida ja peita neid kohtadesse, kuhu lemmikul ligipääsu pole, aga vähem teatakse tigude ja putukatõrjevahendite ohtlikkusest. Teomürgi söömisel piisab ainult väikesest kogusest, et see doos mõjuks loomale surmavalt.

Rotimürgi söömise tagajärjel tekib loomal sisemine verejooks ja selle sümptomid ilmnevad alles paar päeva hiljem - verine kõhulahtisus, loidus, hingamisraskus.

Lahtised aknad

Võime küll eeldada, et kass maandub alati käppadele, aga kui see juhtub kolmanda korruse aknast alla kukkudes, siis ei pruugi see nii õnnelikult lõppeda. Aknast alla kukkumise tagajärjel võib loomal olla jäsemete ja rindkere luumurde, selgroovigastusi, puruneda võivad siseorganid.

Lisaks võib kass tuulutusasendis oleva akna või rõduukse vahele jääda. See võib kassile põhjustada erinevate sisemiste organite vigastusi, selgroovigastusi, närvikahjustusi, mis võivad omakorda põhjustada erinevaid ortopeedilisi ja neuroloogilisi probleeme, lämbumist, tagakeha halvatust.

Allikas: Eesti maaülikooli väikeloomakliinik